28 Aralık 2008 Pazar

kolundan penis yapildi erkek oldu

Ergenlikten bu yana erkek duyguları hissettiği için Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 10 saat süren ameliyatın ardından kolundan alınan parçayla erkek cinsel organı yapılan 24 yaşındaki A.Ö, 20 günlük tedavinin ardından taburcu edildi.

KOÜ Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Çulha, A.Ö'nün 2006 yılında tedavi amacıyla üroloji polikliniğine başvurarak, ergenlik döneminden sonra kendinde erkek duyguları hissettiğini, ameliyatla erkek olmayı istediğini söylediğini belirtti.

Tetkikler ve muayene sonucunda A.Ö'de fiziksel bozukluğa rastlamadıklarını ancak Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nca yapılan tetkiklerde kendisine, karşı cinsin duygularını hissetmesi anlamına gelen “cinsel kimlik bozukluğu” tanısı konulduğunu ifade eden Çulha, “Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nın, bu bozukluğunun psikiyatrik olarak tedavi edilemeyeceği, erkek kimliğine dönüşmesi için cerrahi müdahale gerektiği konusunda rapor düzenlemesinin ardından A.Ö, geçen yıl kimliğini değiştirmek için mahkemeye başvurdu. Ardından A.Ö'ye erkeklik hormonu tedavisine başladık” dedi.

10 SAAT SÜREN AMELİYATLA ERKEK CİNSEL ORGANI YAPILDI

Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Şen'in cerrahi müdahaleyle A.Ö'nün göğüslerini erkek göğüs tipine dönüştürdüğünü, daha sonra A.Ö'nün talebi doğrultusunda erkek cinsel organı için hazırlık yaptıklarını belirten Çulha, Doç. Dr. Şen ve ekibinin de katıldığı 10 saat süren ameliyatla A.Ö'nün kadın cinsel organını kapattıklarını, sol kolundan aldıkları parçayı sıkılaştırıp damarlar ve sinirlerle birleştirilerek erkek cinsel organı ve erkek tipi idrar yolu yaptıklarını ifade etti.

“KOMPLİKASYON YOK”

Ameliyatın başarılı geçtiğini, A.Ö'nün tedavisinin ameliyatın ardından 20 gün boyunca hastanede sürdürüldüğünü bildiren Prof. Dr. Çulha, “Ameliyatla ilgili herhangi bir komplikasyon yok. A.Ö'nün psikolojisi her geçen gün daha iyiye gitti, kendini eskisinden çok daha iyi hissettiğini söyledi. Biz de hem kendisinin hem de kız arkadaşının gayet mutlu olduğunu gözlemledik. Tedavisi şu an için tamamlandı ve kendisini taburcu ettik” dedi.


Prof. Dr. Çulha, erkeklik organının fonksiyon görmesi ve yumurtalıkların yapılması amacıyla A.Ö'ye iki cerrahi operasyon daha uygulayacaklarını, bunun için yasa gereği A.Ö'nün pembe kimliğini ve adını değiştirmek amacıyla Kocaeli 4. Asliye Hukuk Mahkemesine yaptığı başvurunun sonuçlanmasını beklediklerini bildirdi.

Mahkemenin başvuruyu kısa sürede karara bağlayacağını tahmin ettiklerini belirten Çulha, “Kararın ardından biz de söz konusu iki ameliyatı 6 ay ile 1 yıl içinde yapacağız. Erkeklik organının fonksiyon görmesi ve yumurtalıklar için protez kullanacağız” diye konuştu.

Çulha, her iki ameliyat için toplam 4 bin avro tutarında cerrahi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu, A.Ö'nün parayı karşılayacak maddi güce sahip olmadığını sözlerine ekledi.

0 yorum: