23 Aralık 2008 Salı

Kalp Sagligi - Beslenme ve Diyet

Çoğu insan sağlıklı beslenmede katı yağların, tuzun ve kolesterollü besinlerin az tüketilmesi ge­rektiğini bilir. Fakat bunların hangi yönleriyle za­rarlı olduklarını ve ne derecede tüketilmesi gerek­tiğini tam olarak bilemezler. Şimdi bunlar hak­kında bilmeniz gerekenler kısaca açıklanacaktır.

Yağlar
Bitki ve hayvan kaynaklı olarak tükettiğimiz yağlar doymuş yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar olmak üzere üç çeşittir. Yağlar vücut fonksiyonlarını sürdürmek, büyü­mek ve gelişmek için gereklidir.

Doymuş yağlar: Sığır, dana, koyun eti gibi kır­mızı etler, tereyağ, margarin gibi katı yağlar, yağ­lı süt ve peynirler doymuş yağları içerir.

Tekli doymamış yağlar: Zeytinyağı buna en iyi örnektir ve yapılan çalışmalar kan kolesterol düzeyini düşürdüğünü ortaya koymuştur.

Çoklu doymamış yağlar: Fındık, ay çiçek, so­ya yağı en iyi örneklerdir. Bunlar bitkisel kaynak­lıdır ve sağlığımız için özellikle bu tür yağları tü­ketmemiz gerekmektedir. Ayrıca uskumru ve sar­dalye balığında bulunan yağlar da çoklu doyma­mış yağları içerir.

Kalp Sağlığınız İçin Doğru Beslenme
Ekmek, tahıl
Önerilen: Kepekli buğday, çavdar ekmeği, yağ ve tuz içerme­yen krakerler, yulaf ezme­si, mısır gevreği, makarna, pirinç, bulgur.
Önerilmeyen: Açma, poğaça vb.

Süt ürünleri, yumurta
Önerilen: Yağsız süt, az yağlı ve erit­me peyniri, yağsız yoğurt, yağsız yumurta akı.
Az yenebilecek: Yarım yağlı süt, dil peyniri, yarım yağlı yoğurt, haftada 2 yumurta
Önerilmeyen: Tam yağlı süt, konsantre süt, krem şanti, kaymak, yağlı peynir ve yoğurt.

Çorbalar
Önerilen: Sebze çorbası, et suyu çorbası.
Önerilmeyen: İşkembe çorbası, paça.

Balık
Önerilen: Bütün beyaz etli ve yağlı balıklar (ızgara ve buğulama).
Az yenebilecek: Uygun yağda kızartılmış balık , Midye, ıstakoz
Önerilmeyen: Balık yumurtası, havyar, belirsiz yağda kızartılmış balıklar.

Deniz mahsülleri
Önerilen: İstiridye.
Az yenebilecek: Midye, ıstakoz.
Önerilmeyen: Karides, kalamar.

Et
Önerilen: Tavuk, hindi, dana, av eti.
Az yenebilecek: Yağsız sığır, dana jambon, kuzu (haftada 1-2), dana ve tavuk sosisi, ciğer (ayda bir)
Önerilmeyen: Ördek, kaz, yağlı görünen tüm etler, sosis, salam, sucuk, kümes hayvanları derisi.

Yağlar
Az yenebilecek: Çoklu doymamış yağlar (ayçiçek yağı, mısır özü yağı, soya vb), tekli doy­mamış yağlar (zeytinyağı)
Önerilmeyen: Tereyağı, Trabzon yağı, iç yağ, kuyruk yağı, sert margarinler.

Sebze ve meyve
Önerilen: Tüm taze dondurulmuş sebze­ler, kuru baklagiller (merci­mek, kuru fasulye, nohut), haş­lama patates.
Az yenebilecek: Uygun yağda kızartılmış patates ve sebzeler
Önerilmeyen: Belirsiz yağda kızartılmış sebze, patates, cips, tuzlu konserve sebze.

Tatlılar
Önerilen: Yağsız sütle yapılan tatlılar (muhallebi, sütlaç vb), meyve salatası, limon dondurması, aşure, pestiller, kuru yemişli sucuklar, cezerye.
Az yenebilecek: Çoklu doymamış yağ ve margarinle yapılan pasta ve bisküviler, badem tatlısı, helva.
Önerilmeyen: Dondurma, baklava, kremalı ve hazır pastalar, bisküviler, hazır pudingler, çikolata ve çikolatalı tatlılar.

Kuruyemişler
Önerilen: Ceviz, badem, kestane.
Az yenebilecek: Yerfıstığı, antepfıstığı
Önerilmeyen: Hindistan cevizi, tuzlu eğlencelikler.

İçecekler, soslar
Önerilen: Çay, kahve, neskafe, az kalorili meşrubatlar.
Az yenebilecek: Az yağlı soslar.
Önerilmeyen: Fazla tuz, salata sosları, may­onez.

0 yorum: