23 Aralık 2008 Salı

Kalp - icecekler

Kalp yetersizliğinde kalbin yetersiz pompala­ması sonucu vücudun bazı bölgelerinde (akciğer­lerde, karında, ayaklarda vb.) su toplanabilir. Bu nedenle doktorunuz size sıvı kısıtlaması önerebi­lir.

Bazı durumlarda da idrar söktürücü ilaç veril­diğinde fazla sıvı kaybı olabilir. Bu durumda da belirli miktarda sıvı almanız önerilebilir.

Bu amaçla günlük almanız gereken sıvı miktarını doktorunuza - hemşirenize sorabilirsiniz.

Aldığınız-çıkardığınız sıvıyı izlemeniz gerektiğinde
Aldığınız sıvıyı hesaplarken: Aldığınız sıvıları (su, çorba, meyve suyu, çay, kahve ayran, süt vb.) daha kolay hesaplayabilmek için size ait bir bar­dağınız olsun ve bu bardağın kaç mililitre (mi) ol­duğunu ölçün (Örn.l bardak=200 mi gibi). Bar­dağınızı içeceğiniz şeyle tam olarak doldurun ve bittiğinde hazırladığınız sıvı izlem formuna kay­dedin. Bir gün bitince aldığınız sıvıları toplayın.

Çıkarılan sıvıyı (idrarı) hesaplarken: Üzerinde ölçekleri olan bir kabınız olsun ve idrarınızı bu kaba yapın. Sonra miktarını sıvı takip formuna kaydederek idrarınızı döküp kabı çalkalayın. Bir gün bitince çıkardığınız idrarı toplayın ve bunu her yeni güne başlarken tekrarlayın. Bu şekilde al­dığınız ve çıkardığınız sıvı miktarlarını hesapla­mış olursunuz.

0 yorum: