23 Aralık 2008 Salı

Detoks

Çoğu insan için detoks sözcüğü alkol ve uyuşturucuyu çağrıştırmaktadır, ancak detoksifikasyon doğal bir süreçtir. Aslında, içsel detoksifikasyon vücudunuzun en temel otomatik işlevlerinden biridir. Kalbiniz durmadan çarparken ve ciğerleriniz sürekli nefes alıp verirken, metabolik süreçler toksinlere maruz kalıp durmaktadır. Siz toksinlerinizi karaciğer, böbrekler, kolon, akciğerler, lenf ve cilt yoluyla atarsınız. Örneğin, bir fincan kahve içtiğinizde, karaciğeriniz kafeini daha zararsız bir maddeye dönüştürür ve ordan sonra bu madde idrara karışır.

Mükemmel bir detoks programı doğal arınma sistemlerinizi harekete geçirir ve vücudunuzu içindeki kimyasallardan ve toksinlerden kurtulması için cesaretlendirir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, kirlilik, çevresel kimyasallar, hormonlar ve olağan şüpheliler -sigara, uyuşturucu, alkol ve kafein- sağlıklı bir yaşam için belli bir düzene oturtulmalıdır.

Detoksifikasyon programı vücudunuzun doğal temizliğini şu şekilde sağlar:
• organlarınızı dinlendirir (özellikle de çok yorulmuş olan sindirin sisteminizi)
• karaciğerinizi toksinlerin atımı konusunda harekete geçirir
• bağırsak, böbrek ve cilt yoluyla toksinlerden arınmayı hızlandırır
• dolaşımı hızlandırır
• vücudunuzu sağlıklı besinlerle doldurur.

Güzelliğe faydaları
Üç günlük detoks programıyla aşağıdakilere sahip olacaksınız:
• Cildiniz dinlenmiş, yenilenmiş ve canlanmış görünecek
• Cildinizin doğal parlaklığı, kılcal damar dolaşımı ve lenfatik drenajın artmasıyla geri gelecek
• Cilt kızarıklıkları, lekeler ve noktalar kaybolacak.
• Gözlerinizin akı daha da beyaz olacak
• Gözlerinizin etrafındaki koyu renk halkalar yok olacak.
• Cilt dokunuz daha pürüzsüz ve yumuşak olacak.
• İnce çizgiler daha az görünür olacak.

Detoksun diğer yararları
Bir detoks programından başka ne alabilirsiniz? Vücudunuzda biriken pislikten kurtulabilirsiniz, selülit oluşumunu önleyebilirsiniz, kaslarınız sıkılaşır ve hem cildiniz hem de vücudunuz sağlığına kavuşur. Sindirim sisteminizi temizler, vücudunuzun asit-alkalin dengesini yeniden sağlar ve organlarınızın işlevlerini daha iyi yapmasını sağlar. Detoks aynı zamanda uzun süreli değişiklikler yapmak üzere yaşam tarzınıza ve yediklerinize de şöyle bir dönüp bakmanıza sebep olur. Kısacası, detoksifikasyon sizin kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak her şeyi verecektir.

Neden detoks ?
Detoks yeni bir şey değildir. Hızlandırma -bir tür detoksifikasyon-tıptaki en eski terapötik uygulamalardan biridir. Antik Yunanların Batı tıbbının babası olarak adlandırdığı Hippocrates, hızlandırmanın sağlık getiren bir şey olduğunu söylemiştir. Binlerce yıldır Hindistan’da kullanılan Ayurvedik tıp da, hastalıkları önlemek ve pek çok kronik duruma müdahale etmek için detoksifikasyonu kullanmaktadır.

Toksin, vücudunuza zarar veren ve çeşitli etkilerde bulunan maddelere verilen isimdir. Toksisitenin bir sebebi çevresel toksinlerdir. Metabolik atıkların ve toksinlerin vücudumuza kolayca girebildiği, ama aynı şekilde çıkamadığı toksik bir ormanda yaşıyoruz. Sadece Birleşik Devletler kimya sanayi her yıl her bir Amerikalı başına 400 kilo kimyasal üretiyor ve atıyor. Bunların hepsinin sonu ülkenin suları, gıda zinciri, atmosferi ve sonunda da tüm nüfusunun vücutları oluyor. Amerikan tarımında bir kişinin yiyeceğinde her yıl ortalama 4.5 kilo tarım ilacı kullanılıyor! Avustralya’da da durum bundan pek farklı değil.

Fazlasıyla işlenmiş gıdalardan oluşan ya da dengesiz diyetler sindirim sisteminizi kötü etkiler. Toksinlerden tek etkilenen yer sindirim sisteminiz değildir. “Kötü” yağlar, alkol, kafein ve şekerin içinde bulunduğu diyetler karaciğerinizi yorar. Yediğimiz hayvanlara verilen hormonlar ve antibiyotikler, koruyucular, gıda boyaları, işlenmiş su ve gıdalar tam birer toksik yüküdür. Uzun süren zihinsel stres ve kötü duygular da bunu içeriden tetikler. Yetersiz egzersiz de buna tuz-biber olur. Vücudun doğal oksijen döngüsüyle arınması egzersize bağlıdır.

Vücudunuzun kendini koruyucu önlemleri vardır. Bu tehlikeli toksinleri mukus ya da yağ ile kuşatır ve bağışıklık sistemine zarar vermesini önlemeye çalışır. Bu başlı başına diyetinizi ve vücudunuzu yağdan uzak tutmanızı gerektirmektedir: bazı insanların toksik asitleriyle baş etmek için altı kilo yağ depo ettiklerine inanılmaktadır.

Böbrek ve bağırsaklarınızın yanında, cildiniz de detoksifikasyonda önemli rol oynar. Eğer kolonunuz toksinlerle dolarsa, karaciğeriniz görevini gerektiği yapamaz. Atamadığı toksinleri de akne, sivilce gibi şeylerle dışa vurur. Bu tür cilt bozuklukları atılamayan toksinlerle oluşmaktadır.

Detoks diyetleri
Çok sayıda detoks diyeti vardır, ancak hangisini seçerseniz seçin, aşağıdaki üç ana elementi izlemelisiniz:
• arınma
• yeniden yapılanma
• olanı koruma

Arınmak için çeşitli sıvı detokslarını uygulayabilir ya da kırmızı et, şeker, tuz, işlenmiş gıdalar, alkol, kafein gibi yiyecek ve maddelerden uzak durabilirsiniz. Detoksifikasyonun ikinci adımı sisteminizi yavaş yavaş yeniden kurmaktır. Üçüncü aşama da diyetinizde yaptığınız pozitif değişiklikleri kalıcı kılmaktır. Bu son aşama sizin 30 Günlük Mükemmel Cilt programınızdır.

Neden su değil ?
Bazı detoks diyetleri sadece sıvılardan oluşmaktadır. Birkaç gün hiç katı yiyecek tüketmemek ilginç bir deneyim olabilir! Geleneksel detoks dendiğinde akla ilk gelen sudur; ama günümüzde taze meyve-sebze suları da kullanılıyor. Taze meyve-sebze suları hücrelerinizi ve dokularınızı yeniler, vücudunuzu derinlemesine arındırır ve vücudunuzda biriken atıkların sudan daha etkili bir şekilde atılmasını sağlar. Taze meyve-sebze sularının sindirimi de kolaydır: hiçbir çaba sarf etmeden kana karışır ve detoksifikasyon sürecinizi bozmaz. Sebze-meyve suları aynı zamanda alkalize edici bir Özelliğe sahiptir. Böylelikle ürik asidi ve diğer inorganik asitleri sudan daha iyi nötralize eder. Sudan daha iyi bir arınma sağlar. Suyla yapılan detoksta vücut enerjiye ihtiyaç duyduğunda elindekilerle yetinmek zorunda kalır. Bu da metabolizmayı yavaşlatır. Ancak meyve-sebze sularında durum aynı değildir.

Suyla yapılan detoks, vücudu zorladığı için genellikle önerilmiyor. Bazen suyla yapılan detoksun fiziksel ve duygusal etkileri insanların iyileşme süreçlerini bile uzatıyor. Çok miktarda çevresel toksinle kuşatılmış halde yaşadığımız şu günlerde, bunu yapmak tehlikeli bile olabilir. Çünkü çoğu toksin yağda çözülebilir niteliktedir ve yağ hücrelerinde depo edilir. Bu gömülü atıklar ve kimyasallar sizin dolaşım kanallarınıza hızla karışabilir. Hücreleriniz yağ yakmaya başladığında, aynı zamanda içlerinde barındırdıkları bu toksik atıkları da dışarı çıkarmış olurlar. Kandaki toksin seviyesi yükseldiğinde, dokularınızda ciddi bir tahribat olacak demektir. Kimyasallar kanınızda dolaştığı sürece vücudunuz tekrar tekrar zehirlenir.

Ciltte oluşan bozukluklardan detoksla kurtulun
Mükemmel bir detoks, ciltte harikalar yaratabilir. Beslenme uzmanları yıllardır cilt tedavilerinde arınma diyetlerini ve detoks programlarını kullanmaktadır. Bunun sebebi, yanlış detoksifikasyonun, çok fazla toksinin ve yorgun karaciğerin akne, sedef, egzama, kepek, selülit, uçuk, cilt kuruluğu, impetigo (okul yaraları), vitiligo* ve siğil gibi pek çok cilt hastalığının nedeni olmasıdır.

Sindirim bozukluğu ve alerjiler de bunları tetiklemektedir. Karaciğerde işlev bozukluğu da alerjik cilt rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Detoksifikasyonu ve sindirimi optimum düzeyde tutmak ve ununla beraber olası alerjileri de göz önünde bulundurmak, bir sürü yan etkisi olan ilaçları kullanmaya gerek kalmadan cildi güzelleştirebilmektedir. Yukarıda geçen cilt rahatsızlıklarından şikayetçiyseniz, bir sağlık uzmanı kontrolünde yapacağınız detoksun büyük faydasını göreceksiniz. Eğer alerjiden şüpheleniyorsanız, yine bir uzman gözetiminde diyetinize düzenlemeler getirin.

Mükemmel cilt için detoksifikasyon
Kapsamlı araştırmalar, müşteri geri bildirimleri ve kişisel deneyimlerin sonucu, besin destekleriyle yürütülen kısa süreli -3-7 gün- sıvı ile arınma süreci, toksinlerin vücuttan atılması için uygulanacak en iyi yöntemdir. Daha kısa sürede de pek çok toksinden arınabilirsiniz, ancak asıl değişiklikleri üç gün sonra görmeye başlarsınız. Program taze meyve-sebze sularından, çiğ ya da buharda hafif pişmiş nişasta-sız, düşük Gl değerli sebzelerden, günde en az sekiz bardak arıtılmış ya da mineral sudan, bitki çaylarından, sebze suyundan ve detoksifikasyona yardımcı olacak protein tozundan oluşmaktadır. Yani aslında o kadar da aç kalmayacaksınız.

3-7- günlük detoks, bütün vücut isteminizi temizler, hücrelerinize hapsolmuş besin dışı atıkları ve inorganik mineral depolarını yok eder. Mükemmel Cilt programınız için de iyi bir başlangıç olur. Kısa süreli detoks bile bol miktarda toksinden arınmanızı sağlayacaktır. Kontrol altında ve klinik ortamında olmadığı sürece, ben yedi günden fazlasını önermiyorum.

Ancak kendinizi hazırlayın! Detoksunuzun ilk iki gününde kendinizi pek de hoş hissetmeyebilirsiniz! Kısa süreli baş ağrıları, halsizlik, baş dönmesi, vücut kokusu, ağız kokusu, dil kuruması,, ishal ve hatta uçuk gibi şikayetleriniz olursa, vücudunuzun kendi kendini arındırmaya başladığını anlayacaksınız. Bu süre içinde sindiriminiz de düzene girecek. İlk birkaç gün cildinizde bazı bozukluklar görebilirsiniz. Eğer toksinleri fazla hızlı atarsanız, cildinizde yaşayacağınız sorunlar daha büyük olur. Benim önerdiğim detoks programının kolaylaştırılmış olmasının sebebi de budur.

Şimdi bir de sindirim sisteminizi ve karaciğerinizi kontrol edin. Sonra da detoks programının size uygun olup olmadığına bakalım.

0 yorum: