1 Ocak 2009 Perşembe

Ergenlik seks ve buyume

ergenlikveseks.jpg

Ergenlikle birlikte cinsellikle daha ortaya çıkar. Bakmak, dokunmak veya bir şeyler düşünmek kalp hızınızı arttırır, vücudunuzda sıcaklık ve ürperti hissedersiniz. Kendinize; Ne zaman birisiyle flört edeceğim? , Ne zaman birisini öpeceğim? ; Cinsel ilişkiye ne zaman hazır olacağım? ; İlişkilerimde seks olacak mı? gibi sorular soracaksınız ! Mastürbasyon ile ilgilenmeye başlayacaksınız. Dozunda mastürbasyon normaldir ve size herhangi bir zararı olmaz. Ergenlik çağında bulunan bir çok kız ve erkek mastürbasyon yapar, bir kısmı ise yapmaz. Cinsel olarak aktif hale gelmeye karar vermek karmaşık bir konu olabilir. Bir taraftan seksin tehlikeleri konusunda bir çok uyarı işitirsiniz, diğer taraftan filmler, tv, gazeteler ve hatta afişler seksin iyi olduğunu söyler. Gerçekte ise seks hayatın bir parçasıdır ve diğer parçaları gibi iyi de olabilir, kötü de. Bu tamamen size, seçimlerinize ve kaderinize bağlıdır.

Cinsel ilişkiye girme veya girmeme konusunda karar verirken en önemli konu artık onu hep yapmaya devam edeceğiniz kararıdır. Dolayısıyla bu karaı verirken, zaman ayırmanız ve ailelerinizle onların inanışları/değerleri konusunu değerlendirmeniz gerekir. Normalde seks için yetişkin olmayı beklemek ve ilişkinin sorumluluklarını kabul etmek iyi bir fikir olabilir ! Bir taraftan düşünüldüğünde gençliğinizi hamilelik veya ölümcül hastalık korkusu olmadan geçirmek güzel bir şeydir.

Bununla birlikte seks yapmaya karar verirseniz sizin için hangi doğum kontrol yönteminin doğru olacağı konusunda doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız. Prezervatif kullanılacaksa klamidya, Herpes ve AIDS gibi hastalıkların bulaşmasını önleyen lateks prezervatiflerin kullanılması uygundur. Doğal korunma yöntemleri vesair şeyler yeterli önlemler olmadığından bu konuda özen göstermek çok önemlidir.

Erişkin olduğunuzda sağlıklı kalmanızı sağlayacak bir çok karar almak durumunda kalacaksınız. Doğru beslenme, spor ve yeteri kadar dinlenmeye ergenlik döneminde önem verilmelidir. Kendiniz ve verdiğiniz kararlar hakkında iyi şeyler düşünmeniz de önemlidir. Vücudunuza bakmayı, sıkı çalışmayı, sağlıklı kalmayı ve kendinizi sevmeyi öğrenmeniz ve uygulamanız gereklidir.

0 yorum: